Camilla läckberg – Isprinsessan

Isprinsessan

Huset var ödsligt och tomt. Kylan trängde in i alla vrår. En tunn hinna av is hade bildats i badkaret. Hon hade börjat anta en lätt blåaktig ton. Han tyckte att hon såg ut som en prinsessa där hon låg. En isprinsessa. Golvet han satt på var iskallt, men kylan bekymrade honom inte. Han sträckte ut handen och rörde vid henne. Blodet på hennes handleder hade för länge sedan stelnat. Kärleken till henne hade aldrig varit starkare. Han smekte hennes arm, som om han smekte den själ som nu flytt kroppen. Han vände sig inte om när han gick. Det var inte adjö, utan på återseende.

Isprinsessan av Camilla Läckberg

Här hittar du fler böcker av Camilla Läckberg

I sin debutroman, Isprinsessan, förlägger Camilla Läckberg handlingen vintertid till sin hemort Fjällbacka och låter morden växa fram ur småstadsandans sämre sidor. Hon tecknar ett porträtt av ett slutet samhälle där alla, på gott och ont, vet allt om varandra och där det yttre skenet har stor betydelse. Något som under fel omständigheter kan bli ödesdigert…

Den som hittar Alexandra är författarinnan Erica Falck som återvänt till Fjällbacka efter sina föräldrars död. När hon följer med Alexandras föräldrar och make till polisen träffar hon sin ungdomskärlek, kriminalinspektören Patrik Hedström.

Erica Falck tampas också i boken med problemet med föräldrarnas hus, som hon vill behålla men däremot hennes syster Anna som bor i Stockholm inte vill. Anna i sin tur har problem med sin make som misshandlar henne.

Otroligt välskriven bok med djupa personbeskrivningar. Camilla Läckberg återanvänder i sin roman Isprinsessan ett gammalt välbeprövat men berättartekniskt effektivt litterärt motiv: en person från storstaden återvänder till sin uppväxtmiljö på landet för att ta itu med kvarlåtenskapen från de bortgångna föräldrarna. Platsen är Fjällbacka och huvudpersonen Erica blir snabbt varse att allt inte är som det verkar i det lilla samhället. En gammal barndomsvän dör under mystiska omständigheter och Erica ikläder sig den otacksamma uppgiften att försöka tränga under det påklistrade gemytet och den skenbart konfliktbefriade gemenskapen. Det vimlar naturligtvis av lik i garderoben och intrigen tar halvvägs in i boken ett rejält tag om läsaren.

 

Så här tycker andra

“Lika gastkramande som själva mordhistorien och dess upplösning är skildringen av bysamhällets oförsonliga rättsordning. Tungans makt, sladdrets gift och fegheten när man ska stå för sina åsikter och handlingar är inte större än på andra håll, men på små orter exponeras de för alla och envar i ett iskallt vinterljus.”
Bohusläningen

“Skicklig intrig av Läckberg. — En debutroman som förtjänar inte bara godkänt utan ett rejält överbetyg.”
Skaraborgs Läns Tidning

“Som helhet framstår Läckberg som årets bästa förstagångsförbrytare hittills.”
Jury

 

Camilla Läckberg, född 30 augusti 1974 i Fjällbacka. Hennes böcker utspelar sig i eller kring hennes uppväxtort Fjällbacka på svenska västkusten.

 

Tags: ,

Comments are closed.