Henning Mankell: Kinesen

 

Kinesen av Henning Mankell

Kinesen av Henning Mankell

Kinesen

En kall januaridag 2006 gör Hudiksvallspolisen en fasansfull upptäckt. I den lilla byn Hesjövallen har en massaker begåtts. 19 personer har slaktats på det mest bestialiska sätt. Polisen är övertygad om att bara en fullständig vettvilling kan ha utfört något så fruktansvärt.

När domare Birgitta Roslin i Helsingborg läser om dådet förstår hon att hon är släkt med några av offren. Men ju mer insyn hon får i utredningen desto osannolikare framstår morden som ett vansinnesdåd av en ensam galning. Ett rött sidenband som hittats på mordplatsen pekar åt ett helt annat håll.

Birgitta Roslin bestämmer sig för att själv försöka få klarhet i vad som hänt. Det leder henne ut på en resa som går både långt bakåt i tiden och till andra kontinenter. Inte minst leder spåren till en ny stormakt, som just håller på att inta sin plats på världsscenen. Oförskyllt och aningslöst dras Birgitta Roslin in i ett världspolitiskt spel, där hennes eget liv sätts i fara.

 

Kinesen är min absoluta favorit av Mankells böcker. Då kan det vara bra att veta att jag har läst alla hans böcker. Mankell skriver som vanligt så medryckande att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Samtidigt som det är en modern roman i nutid så visar den på en historia som de flesta av oss knappast visste särskilt mycket om. Hur kineser på 1800-talet kidnappades för att arbeta under slavlika förhållanden i USA.

582 sidor som gärna hade fått var tusen till!

Betyg 5+

 Så tycker andra

“Henning Mankells bästa deckare på 15 år!”
Svenska Dagbladet

“Berättelsen är effektiv och fängslande, man sträckläser.”
Borås Tidning

“När sista sidan är lagd till handlingarna känns det som att det kommer att dröja länge innan en liknande läsupplevelse erbjuds.”
Barometern

“Kinesen är en sådan överdådig deckare. Uppslukande spänning, episk bredd, kunskapsbredd, internationell bredd, sällsamt hopvävda parallellhandlingar. Förbaskat aktuell. Snudd på mångkampsmedalj, redan.”
Arbetarbladet

“OS-rekordbra, Mankell: Därför att Kinesen är en sådan överdådig deckare. Uppslukande spänning, episk bredd, kunskapsbredd, internationell bredd, sällsamt hopvävda parallellhandlingar. Förbaskat aktuell. Snudd på mångkampsmedalj, redan.”
- BODIL JUGGAS, ARBETARBLADET

“Mankell kan skriva så att de flesta andra skandinaviska thrillerförfattare framstår som amatörer, och han kan sätta ihop en spänningsroman så att 500 sidor inte känns en enda sida för lång.”
- JYLLANDS-POSTEN, DANMARK

“För mig är Henning Manken en av dagens främsta kriminalförfattare. Han hör hemma i den stora tradition av författare vars verk överskrider genrer och blir till litteratur som är både spännande och tar ställning.”
- Michael Ondaatje, författare till Den engelske patienten

“Mankells Sverige — kallt, isolerat och fyllt till brädden med besvikelse — är ett lika fascinerande landskap som Raymond Chandlers Los Angeles eller Charles Willefords Miami.”
-The Wall Street Journal

“Den äkta Mankelläsaren är natur-ligtvis, precis som författaren, i första hand intresserad av själen och de viktiga sakerna i livet.”
- Die Zeit

Tags: ,

Comments are closed.