Hypnotisören – Lars Kepler

Hypnotisören

Hypnotisören av Lars Kepler är den första kriminalromanen i en planerad serie.
Aldrig tidigare har en svensk roman sålts till utlandet med en sådan framgång redan innan den publicerats i Sverige.

Hypnotisören av Lars Kepler

I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen.

Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det.

Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörsprocessen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken för att få en bild av händelseförloppet.

Därmed bryter Erik Maria Bark sitt gamla löfte att aldrig mer hypnotisera och en skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början.

Ett mycket intressant grepp är att låta vissa karaktärer leva i någon slags pseudovärld med pokémon-namn. Spänningen är det definitivt inget fel på. gasen i botten från start till mål. många sk förstå-sig-påare har haft en hel del inte allt för snälla kommentarer om Lars Kepler och Hypnotisören. Detta trots att de aldrig ens varit i närheten av att, själva,  skriva en bra bok. Om de ens skrivit någon. Det brukar vara dravel typ -”Frågan är om begreppet spekulation också fångar in bokens estetik? Eller förmår berättelsens form och innehåll att leva upp till de löften om originalitet som åtminstone finns implicit förborgade i all förhandsuppmärksamhet?”

 

Eller

-”Detta, min käre Watson, är ett elementärt exempel på dålig spänningslitteratur. En oväntad händelse slängs in i storyn för att skapa lite raffel, men utvecklas inte vidare, bottnar inte i berättelsens kärna, i de själar vars öden vi förväntas investera vårt intresse under de där sommarveckorna då vi enligt förlagsbranschens beräkningar ska vara särskilt hugade att läsa kioskdeckare.”

Så tycker andra

“I Hypnotisören finns det bästa som lyft svensk spänningslitteraratur till sjunde himlen – men också det bästa ur ett internationellt perspektiv. Det här är genrelitteratur som ger sin förläggare gåshud” säger Jonas Axelsson, förläggare på Albert Bonniers Förlag.

 

Mardröm utan slut. Den omdiskuterade pseudonymen Lars Keplers debutbok är en välskriven, högst obehaglig och spekulativ deckare. DN:s recensent Lotta Olsson.

 

Lars Kepler är en svensk författarpseudonym, som används av Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril när de skriver kriminalromaner om kommissarie Joona Linna.

 

Tags: ,

Comments are closed.