Inferno – Dan Brown

Inferno

Inferno av Dan Brown

Inferno av Dan Brown

 

Inferno är inte Dan Browns bästa bok, iaf inte så här långt. Men den tar upp ett mycket allvarligt och globalt problem, överbefolkningen i världen. Det kan tyckas som att detta inte är ett problem som har med oss i Sverige att göra, men det är inte sant. Nio miljoner människor är uppenbarligen för många människor eftersom att det går åt 1,5 gånger Sveriges yta att producera vår mat. Inte konstigt att det finns svältande människor på andra platser i världen. Var ska de få sin mat ifrån när de skickar det de har till oss? Nu har vi iofs en slags bytesbalans där vi importerar bl.a. mat och exporterar träd/massaved, stål, tekniklösningar mm. Men det minskar inte överbefolkningen. Dan Brown låter superskurken Bertrand Zobrist lösa problemet på ett förhållandevis humant sätt. Även om det aldrig skulle vara allmänt accepterat att lösa problemet så. Brown tar även upp enkel andra intressanta frågeställningar när det gäller genetik men det ska vi inte fördjupa oss i här.

Inferno startar i ett rafflande tempo och är som vanligt ett maraton som passerar mellan olika kyrkor, museer och andra platser där man kan hitta historiska referenser och symboler. Jag hade under nästan hela boken svårt att förstå varför skurken i dramat, Bertrand Zobrist, medvetet lämnat en massa spår efter sig. Men det får man en förklaring till i upplösningen av boken.

Boken bygger på Dante’s Den gudomliga komedin, där Dante reser genom helvetet till Paradiset. Dan Brown har gjort en otrolig research och måste ha en makalös fantasi för att få ihop en sån här historia. Trots det otroliga researcharbetet får boken “bara” betyg 4. Men min nästa bok blir troligtvis Dante Alighieri Den gudomliga komedin där vi får följa med i Dante’s nedstigande i helvetet, vandring genom skärselden och till slut uppstigande i paradiset. Den gudomliga komedin är dock inte en komedi i modern betydelse. På 1300-talet delades all litteratur in i två kategorier: tragedin som var den höga och formella litteraturen och komedi som var den låga och riktade sig till den stora allmänheten.

 

 

Succéförfattaren Dan Brown är tillbaka!

Dan Brown har lästs av miljontals läsare runt om i världen och är främst känd för bästsäljarnaDa Vinci-koden och Den förlorade symbolen. Nu är han äntligen aktuell med ett nytt spännande äventyr.

I den nya spänningsromanen Inferno hämtar Dan Brown sin inspiration från Dante och Florens.

Inferno blev en riktig världsnyhet då den gavs ut samtidigt i hela världen den 14 maj. I denna nya fängslande thriller får läsaren återigen möta symbolikexperten Robert Langdon.

Dan Browns succébok Da Vinci-koden har sålts i över 81 miljoner böcker världen över och är en av de tio mest lästa böckerna i världen.

Tags: ,

Comments are closed.