Robert Harris – Faderland

FADERLAND

Hitler har vunnit andra världskriget. Nu härskar han över ett oerhört välde som sträcker sig från Nordsjön till Kaspiska havet.

År 1964 förbereder sig ett tyskdominerat Europa för att fira den vördade Führerns 75-årsdag. Europas huvudstad, Berlin, med sina överdådigt pampiga avenyer och sin ariska monumentalarkitektur, gör sig redo för den stora festen.

Så en morgon hittas ett manslik i Havelsj öns kalla vatten. Xavier March, som är mordutredare vid Berlins Kriminal-polizei, börjar nysta i omständigheterna kring dödsfallet. Och snart inser han att han själv från och med nu svävar i livsfara. Den hemlighet han har kommit på spåren utgör nämligen ett dödligt hot mot hela det nazistiska systemet.

En otäck tanke att det tredje riket skulle ha fortsatt! Men det väcker andra mer intressanta tankar. Vad hade hänt om inte USA hade tillgång till atombomben. Hur hade världen sett ut om sydstatarna vunnit det amerikanska inbördeskriget på 1860-talet. Hade segregeringen av hudfärger varit större än den är idag? Om Karl XII vunnit slaget vid Poltava, hade Sverige haft 20 VM-guld i ishockey då? Tänk om Gustaf II Adolf inte blivit skjuten vid Lützen, utan kunnat fortsatt att mörda och plundra. Hade det då funnits något Tyskland för huvud taget? Eller tänk om vikingarna vunnit slaget vid Hastings 1066. Skulle man då äta surströmming istället för fish & chips i Storbritannien och hur hade de stater som så länge levde under Storbritanniens förtryck kunnat utvecklas och frodats i sin egen takt?

 

Så här tycker andra
FADERLAND är en av de senaste årens mest omtalade thriller. Den har legat länge på bestsellerlistorna i England och USA, och den har hittills översatts till tjugo språk.
“…en thriller av högsta klass, oavbrutet spännande, oerhört bra skriven.”
THE TIMES

“Handlingen är övertygande in i minsta detalj, personerna helt trovärdiga. Man läser boken med en rysning vid tanke på vad vi har undkommit?’
DAILY TELEGRAPEI

“Han har återskapat hela strukturen i detta depraverade samhälle så att det går kalla kårar efter ryggen:’
SUNDAY TIMES

 

ROBERT HARRIS, född 1957, tog exa-men i Cambridge. Han arbetade som reporter på BBC innan han blev politisk redaktör på tidningen Observer. Han är nu politisk kommentator i Sunday Times. Robert Harris har skrivit fem böcker tidi-gare, bland andra “Selling Hitler”, om förfalskningen av Hitlers dagböcker. Det var under arbetet med den boken som han fick iden till Faderland, hans skönlitterära debut.
ISBN 91-37-10336-9

Tags: ,

Comments are closed.