Vikings – Tv-serie – Ragnar Lodbroks saga

Vikings

I tv-serien Vikings får vi följa vikingen och jordbrukare Ragnar Lodbrok. Vikings är skriven och skapad av Michael Hirst för TV-kanalen History (Tidigare History Channel). Serien hade premiär första gången 3 mars 2013.

Ragnar Lodbroke Vikings

Ragnar Lodbroke Vikings

History är en amerikansk TV-kanal som inriktat sig på historiska händelser och personer, ofta med förklaringar av historiker såväl som rekonstruktioner av historiska händelser eller intervjuer med vittnen. Med tanke på detta så är Vikings en lite märklig produktion. Det finns ingen idag levande person som kan bevisa att Ragnar Lodbrok funnits. De källor som finns är skrivna flera hundra år efter att Ragnar Lodbrok skulle ha levt, jämför med bibeln. Saxo Grammaticus, död i början av 1200-talet, är en av de som tecknat ned historier om Ragnar Lodbroks liv och äventyr. Sanningshalten bör man naturligtvis ifrågasätta.

Det finns “källor” som sägs vara samtida. Ragnarsdrápa, som skall vara författat av 800-talspoeten Brage den gamle. Brage ska ha fått en fin sköld av Ragnar och som tack lär han ha nedtecknat Ragnarsdrápa. Idag finns det bara några små fragment av drapan bevarade.

Serien har fått kritik för att den inte är historiskt korrekt. med all rätt! Även om serien är baserad på en saga så kan man väl åtminstone försöka vara så korrekt som möjligt i sin beskrivning. Här följer några exempel på felaktigheter;

 • I serien placeras Ragnar Lodbrok & Co i Kattegatt, det stämmer överens med sagan. Problemet är bara att i Danmark har man inga fjordar! I serien är miljöbilderna tagna i Norge. Vackert, absolut. Men det illustrerar inte den miljö där handlingen utspelar sig.
 • Dödsstraff är spektakulärt men vikingarna valde hellre göra varandra fredlösa.
 • Demokrati, inte så som vi har idag. Men definitivt inte som seriens våldshärskaren Jarl Haraldsson.
 • Renar i Danmark? Om jag minns rätt så var det i början av avsnitt sex som en ren tycktes finnas i Kattegatt!
Det går naturligtvis att rada upp fler felaktigheter, men det överlåter jag till någon annan. Men en sak som man ska ha en eloge för är att vikingarna inte har några hjälmar. Varken med eller utan horn. Detta är en skapelse från 1800-talet
Om du gillar vikingar, svärd och hårda tag så kommer du att gilla Vikings. Travis Fimmel (Ragnar Lodbrok) och Gustaf Skarsgård (Floke) gör fantastiska prestationer och får fram två mycket sköna karaktärer som man gärna vill se mer av. Lyckligtvis så håller man just nu på att producera säsong 2 av Vikings. Den kommer att vara färdig under 2014.

Ragnar Lodbroks Saga finns även som ljudbok hos Adlibris.

Ragnar Lodbroks Saga

Ragnar Lodbroks Saga

 

Tags: , ,

One Response to “Vikings – Tv-serie – Ragnar Lodbroks saga”

 1. Bibliotikarien Says:

  Även vid det senaste avsnittet när de tar sig till Uppsala för att hedra gudarna finns en del fakta att anmärka på.

  * Om man ska ta sig från Danmark till Uppsala så åker man båt åtminstone över Kattegatt, troligtvis ännu längre.
  * Topografin i Uppsala såg inte ut som i Sagan om ringen. Fyrisån hade klätts upp med ett helt fantastiskt vattenfall.
  * Templets utformning har fått kritik av andra för att vara för likt en stavkyrka och det lär inte ha funnits några stavkyrkor i Norden runt vikingatiden. Själv har jag ingen aning men det låter rimligt.
  * Att man som människooffer var tvungen att tro på Oden, Tor & Co tror jag bara är bullshit av den högre skolan. om det nu ens förekom människooffer. Det är endast i kristna källor man kan hitta påståenden om människooffer. Det kan iofs hänga ihop med att de kristna på så sätt lättare kunde rättfärdiga missionärsresor till det bestialiska norden.