Röde Orm – En mustig saga om en viking

Röde Orm

Handlingen börjar med att Orm Tostensson, eller Röde Orm pga av sin hårfärg, rövas bort på ett vikingaskepp.

Röde orm

Röde orm : en berättelse från okristen tid

Orm blir vän med de rövande vikingarna och gör bra ifrån sig vid plundringen av en borg i Galicien. Strax därefter blir han tillfångatagen och förs till Spanien som under vikingatiden var muslimskt. i Spanien blir han först blir galärslav, vilket gör honom vänsterhänt. Röde Orm blir sedan livvakt åt härskaren Almansur, efter att det framkommit att han och hans vän Toke tidigare räddat hans nuvarande gemål Subaida. Av henne får de också var sitt svärd som de döper till Blåtunga och Rödnäbba.

Så småningom återvänder Röde Orm till Danmark i jultid och gör ett besök hos Harald Blåtands hovs i Jellinge där Orm utmärker sig i en envig.

Röde Orms resor kantas av möten med judiska silversmeder, irländska munkar, isländska skalder, vilda patzinaker och med sig har han ständige följeslagaren Toke.

Röde Orm har kallats en sällsynt lyckad förening av fornnordisk och österländsk saga och utspelar sig kring år 1000, när vikingarna härjade längs Europas kuster och i de ryska flodsystemen, men också tog intryck av de folk och kulturer de mötte.

Röde Orm berättas med en mycket stor portion humor och en berättarglädje som knappast har något motstycke i den svenska litteraturen är Röde Orm en av våra få verkligt levande klassiker som har fängslat generationer av läsare.

Boken utkom ursprungligen i två delar, Sjöfarare i västerled (1941) och Hemma och i österled (1945). Boken blev en försäljningssuccé i Sverige från första stund och första delen gavs redan under Andra världskriget ut i våra grannländer såväl som i Tyskland och USA, och har totalt översatts till ett tjugotal språk.

Under 2014 kommer Röde Orm även upp på bioduken. Det blir en film i två delar

Att Frans G Bengtssons “Röde Orm” först nu blir svensk film beror på att Columbia Pictures tidigare vägrat att sälja filmrättigheterna. Hollywoodbolaget gjorde 1964 filmversionen “The Long Ships” med Richard Widmark och Sidney Poitier.

Många svenska bolag har försökt genom åren – bland annat hade Hans Alfredson långt framskridna planer på en film på 1980-talet.

Leave a Reply