Vikings – Tv-serie – Ragnar Lodbroks saga

Vikings
I tv-serien Vikings får vi följa vikingen och jordbrukare Ragnar Lodbrok. Vikings är skriven och skapad av Michael Hirst för TV-kanalen History (Tidigare History Channel). Serien hade premiär första gången 3 mars 2013.

Ragnar lodbroke vikings
Ragnar lodbroke vikings

History är en amerikansk TV-kanal som inriktat sig på historiska händelser och personer, ofta med förklaringar av historiker såväl som rekonstruktioner av historiska händelser eller intervjuer med vittnen. Med tanke på detta så är Vikings en lite märklig produktion. Det finns ingen idag levande person som kan bevisa att Ragnar Lodbrok funnits. De källor som finns är skrivna flera hundra år efter att Ragnar Lodbrok skulle ha levt, jämför med bibeln. Saxo Grammaticus, död i början av 1200-talet, är en av de som tecknat ned historier om Ragnar Lodbroks liv och äventyr. Sanningshalten bör man naturligtvis ifrågasätta.

Det finns “källor” som sägs vara samtida. Ragnarsdrápa, som skall vara författat av 800-talspoeten Brage den gamle. Brage ska ha fått en fin sköld av Ragnar och som tack lär han ha nedtecknat Ragnarsdrápa. Idag finns det bara några små fragment av drapan bevarade.

Serien har fått kritik för att den inte är historiskt korrekt. med all rätt! Även om serien är baserad på en saga så kan man väl åtminstone försöka vara så korrekt som möjligt i sin beskrivning. Här följer några exempel på felaktigheter;

  • I serien placeras Ragnar Lodbrok & Co i Kattegatt, det stämmer överens med sagan. Problemet är bara att i Danmark har man inga fjordar! I serien är miljöbilderna tagna i Norge. Vackert, absolut. Men det illustrerar inte den miljö där handlingen utspelar sig.
  • Dödsstraff är spektakulärt men vikingarna valde hellre göra varandra fredlösa.
  • Demokrati, inte så som vi har idag. Men definitivt inte som seriens våldshärskaren Jarl Haraldsson.
  • Renar i Danmark? Om jag minns rätt så var det i början av avsnitt sex som en ren tycktes finnas i Kattegatt!

Det går naturligtvis att rada upp fler felaktigheter, men det överlåter jag till någon annan. Men en sak som man ska ha en eloge för är att vikingarna inte har några hjälmar. Varken med eller utan horn. Detta är en skapelse från 1800-talet

Om du gillar vikingar, svärd och hårda tag så kommer du att gilla Vikings. Travis Fimmel (Ragnar Lodbrok) och Gustaf Skarsgård (Floke) gör fantastiska prestationer och får fram två mycket sköna karaktärer som man gärna vill se mer av. Lyckligtvis så håller man just nu på att producera säsong 2 av Vikings. Den kommer att vara färdig under 2014.

Ragnar Lodbroks Saga finns även som ljudbok hos Adlibris.

Leave a Reply